אלימות במשפחה

עבירות אלימות במשפחה

אין ספק כי אחת הבעיות הגודלות ביותר בחברה שלנו היא אלימות במשפחה. בכל פעם שאנו עדים למקרים כאלו או שומעים עליהם, אנו נחרדים.

אלימות במשפחה הפכה להיות הבעיה הקשה ביותר וגם בתי המשפט בישראל רואים את עבירות האלימות במשפחה כעבירות קשות במיוחד.

אלימות במשפחה היא פשע הכרוך בהתעללות של בן משפחה על ידי אחד או יותר מבני המשפחה. אלימות במשפחה יכולה להיות מילולית, רגשית, פיזית, מינית ו/או כלכלית. זה כולל גם איומים בפגיעה עצמית והתאבדות. הצורה הנפוצה ביותר של אלימות במשפחה היא בין בני זוג אינטימיים. בן זוג אינטימי יכול להיות נשוי או לא נשוי מכל נטייה מינית ממינים אחרים, מאותו מין או מין שונה. לעתים קרובות הם חולקים בית מגורים יחד ויש להם ילדים יחד, כמו גם צורות אחרות של אינטימיות כמו נשיקות וחיבוקים. על מנת לזכות כבני משפחה לפי חוק זה עליהם לחיות יחד במשק בית אחד ולחלוק מידה מסוימת של אחריות זה לרווחתו של זה.

אלימות במשפחה היא התעללות של אחד מבני הזוג על ידי השני. אפשר לקרוא לזה גם אלימות בין אישית. ארגון הבריאות העולמי מגדיר אלימות במשפחה כ"כל התנהגויות המשמשות כדי לשמור על כוח ושליטה על בן זוג אינטימי בהווה או לשעבר".

אלימות במשפחה לא תמיד חייבת לכלול התעללות פיזית, אבל היא יכולה לכלול גם התעללות רגשית, התעללות מינית, התעללות חברתית, התעללות הורית והתעללות כלכלית. ישנם סוגים רבים של אלימות במשפחה כולל תוקפנות מילולית, הפחדה פסיכולוגית, בידוד חברתי, תקיפה פיזית או פציעה.

אלימות במשפחה היא בעיה מרכזית עבור מדינות רבות, והיא מצויה בכל מדינה ללא קשר להתפתחות חברתית וכלכלית. נמצא שהוא משפיע על נשים בשיעור גבוה בהרבה מגברים, והשלכותיו יכולות להיות הרסניות.

אלימות במשפחה מוגדרת ככל אירוע או התנהגות של אדם שחי עם הקורבן או חי איתו כבן זוג אינטימי העלול לגרום נזק או שנתפס כגורם לנזק. זה כולל את הדברים הבאים:

  • התעללות פיזית
  • התעללות מינית
  • התעללות פסיכולוגית
  • הזנחה פיזית
  • הזנחה רגשית והתעללות בסמים


עד כמה נפוצה אלימות במשפחה ?

אלימות במשפחה לובשת צורות רבות, כולל התעללות פיזית, מינית, רגשית או כלכלית. למרות שקשה למדוד את המספר המדויק של מקרי אלימות במשפחה בעולם, אומדן של UN Women מעלה כי 35% מהנשים ברחבי העולם חוו התעללות פיזית ו/או מינית על ידי בן זוג אינטימי בשלב מסוים במהלך חייהן.
הדו"ח של UN Women גם ציין כי "בחברות רבות במצבי סכסוך או פוסט סכסוך יש רמות גבוהות של אלימות במשפחה אשר ניתן לייחס לגורמים הקשורים לקונפליקט כמו פחד, עוני, עקירה והתמוטטות נורמות חברתיות". המשמעות היא שכאשר מדינה מושחתת על ידי מלחמה או אסון – אזרחיה נוטים יותר לחוות אלימות במשפחה.
ישנן סיבות רבות מדוע אנשים נכנסים למערכות יחסים פוגעניות.

מהם כמה סימני אזהרה למערכת יחסים פוגענית?

לא תמיד קל לדעת אם אתה במערכת יחסים פוגענית. עם הזמן, התעללות רגשית יכולה להפוך להתעללות פיזית. ישנם סימני אזהרה רבים שעשויים לעזור לך להבין אם בן הזוג שלך מתעלל בך.
1) האדם קובע כללים לחיי החברה שלך או למי אתה יכול לדבר
2) הם צוחקים על מי שאתה ועל מה שאתה עושה
3) הם מבטיחים הבטחות שהם לא מקיימים
4) הם מעליבים, מבקרים או מאשימים אנשים אחרים מולך
5) הם קוראים בשמות כמו "לוזר" או "חסר ערך"
6) הם רוצים לדעת איפה אתה כל הזמן ומה אתה עושה

מהן הדרכים לדבר על אלימות במשפחה עם ילדים?

כמה דרכים לדבר על אלימות במשפחה עם ילדים הן ללכת בעקבות הילד, להקשיב, להשתמש בהצהרות "אני", לספק תמיכה ואמפתיה.
1. עקבו אחר ההנחיה שלהם: ילדים לא תמיד מוכנים לשמוע את כל המידע על מה שקרה, אבל אולי יהיו מוכנים יותר לדבר אם תפנו אליהם עם השפה או המבט שלהם.
2. הקשיבו: עצם הקשבה היא מופע רב עוצמה של תמיכה בילדכם. זה גם יכול לעזור להם להרגיש יותר בנוח להיפתח על ידי בניית אמון ביניכם והראות שהם יכולים לסמוך עליכם ללא שיפוט.
3. השתמש בהצהרות "אני": ניתן להשתמש בשיטה זו במקום בהצהרות "כדאי לך" או שאלות מאשימות שעלולות להיות אינטנסיביות מדי עבור הגיל או המצב הרגשי של ילדך באותה עת.

דילוג לתוכן